четвер, 12 грудня 2013 р.

Прийти до храму з квітами в душі


5 листопада

   Наближається цикл зимових свят. І дорослі , і малі – всі чекають з нетерпінням перших морозів, першого снігу, і  свят, які завжди принесуть щось чарівне незвичайне в домівки, в сім’ї,  особисто кожному. І вже давно переплелись  в зимовому календарі народні і церковні традиції.

   Тож не дивно,що учасники Новопразької Вищої народної школи, що діє при центральній бібліотеці-філії, та члени клубу «Новопразькі Берегині» виявили бажання зустрітися з настоятелем  та регентом-псаломщиком  Свято-Успенської церкви. Коршенюк І.В розповів про історію храму, який раніше  був  розташований на території нинішнього скверу Перемоги, а потім на людські пожертви купили хату – відремонтували і обладнали під нинішню церкву. В  довоєнний період тут були колгоспний склад і конюшня. Іван Васильович підвів  до кожної ікони, розповів  звідки вона потрапила сюди.  Крім збережених,  частина перейшла з Варварівської церкви,  частина подарованих. Вражають темні лики старовинних ікон і яскраве сяйво нових, власноруч зроблених і подарованих землячкою Л.Бражник.

 
Чоловік її виготовив новий іконостас та оклади до ікон. Вони багато чого зробили для сучасного вигляду церкви. Ікони, вишиті рушники, кошти на реставраційні роботи дарували і інші земляки, що нині проживають в селищі, деякі – за кордоном.


    Особливу увагу привертає ікона Покрови Пресвятої Богородиці,  покровительки козацтва , з надписом «1912 год. Сей образ писал и раму золотил Антон Мамонтов» - богомаз із Нової Праги. В свій час вона була подарована церкві Миколая – чудотворця, а потім  врятовану ікону миряни подарували нинішній .


   Розмови точилися на різні теми. І про фізичне здоровя , і про духовність сьогоднішніх людей. Питання сипались, як горох з торбинки. Регент  Коршенюк Н.В. говорила про піст, пісні страви, їхню рецептуру, а головне  про добро,  про милосердя одне до одного: щоб не тільки проявляли мудрість у спілкуванні на свята, а й в повсякденному житті.


     Зі словами подяки присутні розпрощалися з господарями.

Немає коментарів:

Дописати коментар